Storytime: Így keserítette meg a karácsonyom egy lusta postás

Tavaly szilveszterkor a korábbiaktól eltérően zenés aláfestéses órapornó volt. Ma egy történetet fogok elmesélni arról, hogy hogyan is sikerült egy nemtörődöm/lusta postásnak megkeserítenie a karácsonyomat. Szóval, ez ma nem szigorúan vett órás tematika lesz, de a tárgya mégis csak egy óra volt, történetesen. Ugyanakkor, bepillantást lehet nyerni majd az AliExpress szállítási dolgaiba, és megmutatom, hogy hogyan is jutnak el a rendelt árúk Sencsenből Holland közvetítétssel Magyarországra.

Amikor az embernek fia, pláne, ha óra kedvelő csomagokat vár a világ túloldaláról, akkor belefut érdekes csomagszállítással kapcsolatos történetekbe. Amikor csinálom a különböző AliExpresses videókat, akkor ezek részben készülnek nektek, egy részt magamnak, mert mégis csak a felfedezésről szól, azon, hogy mennyi tényleg szeméten kell átrágnia az embernek magát, mire talál valami érdekeset, valami ár/érték arányban tényleg kiemelkedően jót. Vagyis, amikor egy ilyen videó elkészül tényleg szoktam rendelni magamnak 1-2 órát. Tehát az elmúlt években látványosan megnőtt itthon az onnét származó óráim száma, amit egyébként nem bánok. Volt néhány mellényúlás, de általánosságban eltudom mondani, hogy elég jókat válogattam ki, és van olyan ami már harmadik éve kiszolgál a mindennapokban, amit $60-70 dollárért elég jó. Bár nem tagadom ilyen áron itthon, sőt bármelyik plázában is lehet órákat kapni, de én mindig jobban szerettem a járatlan utakat, plusz a bármelyik plázában megvehető órák ebben az árban kvarcok, én pedig tagadhatatlanul rajongok a mechanikus darabokért.

De, akkor a sztori, amit egyébként a YouTube közösségi fülre is kiraktam anno. Egy kis háziversenyt hírdettem, ugyanis két nap különbséggel rendeltem két órát, az idei 11.11-es akció környékén. Az egyik órát még az akció előtt megrendeltem, mivel amúgy sem volt a gyártó érintett az akcióban, tehát semmi előny nem származott volna belőle, ha két nappal később rendelem.

A másikra volt azt hiszem 7-8$ kedvezmény ha 11.11 és 11.13 között veszem, ezért gondoltam kivárom.

Mindkét óra tehát kínából indult, és mindkét szolgáltató AliExpress Standard Shippinggel küldte el a csomagot, mindkettő ingyenes volt, és mindkettő csomag nagyjából 200 grammos volt. És mindkettőhöz járt természetesen nyomkövetés is.

Általában egy hónap szokott lenni mire megérkezik Magyarországra, ennél sokkal kevesebb idővel még nem találkoztam, viszont idén tavasszal volt egy 60 napos szállításom. Szóval, nagyjából erre kell számítani, amikor valaki nem külső raktárból rendel, hanem a gyártótól/forgalmazótól.

Apropó külső raktár. Eddig a kínából küldött dolgokat az elmúlt években a vám elég nagyvonalúan kezelte, bejelentettek idén egy szigorítást, miszerint 2021. eredetileg január, majd később július 1-től vége a 20€ alatti vámmentességnek. Ami nem azért baj, mert hogy drágábbak lesznek, hanem azért is, mert így át kell esniük vámkezelésen, ami tovább nyújtja a kézbesítési időt.

De az AliExpresses fiúk nyilván erre is kitalálnak valamit. Sőt, már 2 éve működtetik is a rendszert, miszerint beszállíttatják valamelyik EU-s országba (biztosan, hogy a világon máshol is működik így nem csak az EU-ban) érkezik az árú, ott kvázi átcsomagolják, új rakszámot kap, majd unión belül, mint EU-ből érkező csomag érkezik meg számunkra, vám és áfa mentesen. Ennek a hátránya, a többszöri feldolgozás, mert lássuk be nem az effektív szállítási idő a sok, az Kínából Európába tizenpár óra.

Van egy másik lehetőség is, ezen a kvázi átcsomagolásos technikán kívül, ez pedig a közvetlen EU-s raktár. Sok órákkal foglalkozó cég, akiknek a neveik ismerősek lehetnek azoknak akik az AliExpresses válogatásaimat megnézték rendelkezik ilyen lerakattal, Csehországtól Spanyolországon át Lengyeltestvéreinkig csomó helyen vannak ilyen lerakatok. Ezekből a raktárakból egyébként 7 napos szállítási időt vállalnak, ami azért az átlagos 40 naphoz képest igen vonzó opcióvá teszi az AliExpressről rendelést. De ez általában feláras, ami ilyen $15 szokott lenni, de láttam olyat is, ahol ugyanolyan áron adták, mintha csak Sencsenből jött volna. Ilyen gyártók például a Pagani Design, a Lige, a Cadisen, a Benyar és valószínűleg lehetne még folytatni a sort.

De, vissza a csomagokra! Az egyes számú versenyzőt 11.10-én rendeltem meg, néhány órával az akció előtt rendeltem, amit kínai idő szerint reggel 11.11 reggel 09:15-re össze is készítettek következő nap összegyűjtötték, és a rendelés harmadik napján már a légitársaságnál volt, majd nagyjából egy hét múlva érkezett meg Európába. November 20.-át mutatott ekkor a naptár.

A másik csomagot az akció hevében rendeltem, nagyjából végig tartotta a kétnapos csúszást, amíg Kínán belül volt, Európába 4 nappal később érkezett az előzőhöz képest. Tehát november 24.-ét írtunk.

A történet innét lesz érdekes. A cégek akiktől rendeltem az átcsomagolósnak mondott rendszert használják, vagyis ők intézik a vámolást, de én úgy kapom meg, mintha EU-n belül került volna feladásra. Az első csomag a holland posta rendszerébe november 17.-én került be pre-advised statussal, ezt ugye azt jelenti, hogy a csomag rakszámát ekkor nyomtatják ki, innét kezdve látja általában a tracking. Volt korábban olyan szállítmányom, ami Európába érkezéskor rakszámot váltott, úgytűnik azóta ezen változtattak, nekik sem hiányzott a keveredés úgy tűnik.

A másik csomag 6-nappal később kapta meg ugyanezt a státuszt.

Mindkettő egyébként Liegebe, Belgiumba érkezett, majd az itteni teher terminálban várták sanyarú sorsukat. Nem véletlenül ide egyébként, ugyanis az AliBaba birodalom logisztikáját a Cainiao intézi, akinek itt van az európai műveleti központja. Itt végzik nyilván az átcsomagolást. Amíg ez a folyamat tart, addig szállításra kész állapotban vannak a csomagok, majd néhány nap, esetleg hét várakozás után szoktak elindulni.

A második csomag érkezett meg ugye később november 23.-án, de 14 nappal később már a Holland Postánál volt, aki elindult vele Magyarország felé. December 10.-én ért az országba, a Nemzetközi Postakicserélő Központban egy picit nézegették, majd 4 nap várakozás után tovább engedték és másnap, csörgött a telefonom, a recepció hívott, hogy érkezett egy küldeményem, nálunk átvehetem, amikor lemegyek ebédelni. Ekkor december 15.-ét írtunk. Így egyértelműen ő lett a nyertes, 32 napos szállítási idővel.

De mi történt a másik csomaggal? Ugye erről szól a videó címe is. Nos, ő nem volt ilyen szerencsés, mint az első, mert bár a 11.11-es rendelés hullám előtt már Európába érkezett, mégis úgy tűnik, hogy ez a hullám parkolópályára tette, mivel Liegeben 28 napig várakozott, vagyis kétszer annyi időt, mint az előző csomag. Már konkrétan felvettem a részt az előző óra kibontásáról, amikor ez a csomag még csak átadásra került a Holland postának. Ekkor december 15.-e volt. Itt még reménykedtem benne, hogy megérkezik karácsonyra, és a fa alatt lesz. Európán belüli szállítási itt is tempósra sikerült 4 nappal később megérkezett a már említett Postakicseréló Központba. Itt csak 3 napot várakoztatták, amikor is december 22.-én átaadták belföldi szállításra. Ugye az van, hogy december 23 volt az utolsó teljes munkanap karácsony előtt, másnap, csak a szombat is nyitvatartó postahivatalok voltak nyitva, kézbesítés pedig nem volt. Figyeltem folyamatosan a posta.hu oldalán a nyomkövetést, és vártam, hogy mi fog történni.

A küldemény 23.-án 12:09-kor került a késbesítőhöz, ami egy tök érdekes dolog, mert a legtöbb postán délelőtt szokták a csomagokat kiosztani kézbesítésre. De, mondtam, hogy igazából nem érdekes, csak kapjam meg. Gondolom mondanom sem kell, hogy vártam a csomagra. 13:00-kor lementünk ebédelni, ami azért fontos, mert a helynek ahol élünk van egy saját étterme, amit ezekben az időkben is használhatnak a ház lakói, ami pontosan szemben van a recepcióval, és az asztalunkról rálátunk. Amikor visszatértünk az ebédből azt láttam a nyomkövetésben, hogy a postás 13:19-kor az épületben járt, és állítólag nem találta a nevem, ezért értesítőt hagyott… Lementem a recepcióra megkérdezni, hogy járt-e itt a postás, és hagyott-e nekem értesítőt. Mindkettőre nemleges volt a válasz. Megnéztem a másik lehetőséget, ugyanis van az épületnek egy társasházi bejárata is, ahol vannak még postaládák, ahol szoktak hagyni értesítéseket.. Lelkiszemeim előtt már láttam a kis cetlim.

Nos, itt sem volt semmi. Ekkor kezdett el emelkedni a vérnyomásom, miszerit a postás megint átvert. Amikor a PD-1639-em érkezett, akkor három postát jártam körbe, hogy megszerezzem. Akkor konkrétan megtörtént, hogy a nyomkövetőben előbb látszott a sikertelen kézbesítés, mint hogy papír formában megkaptam volna. Ami érdekes kérdéseket vet fel küldemény kezelési szempontból, hogy ez a Posta hogyan engedheti meg a kézbesítőknek, hogy azt kamuzzák, hogy a címzett nem található, és neki csomag helyett csak egy értesítőt kelljen kivinni.

De, vissza a történetre. Mentem egy kört a városban, utolsó körös ajándék beszerzés címén. Fél hatkor értem haza, mégegyszer megnéztem a lépcsőházat és megkérdeztem a portát, egyik helyen sem volt semmi. A közeli posta, ahová gondoltam, hogy viszik 6-ig volt nyitva, de értesítő híjján nem akartam potyára menni. A nyomkövetés 17:02-kor frissült, hogy melyik postán is van konkrétan. Ezt már csak este 8-kor láttam egyébként. Nem baj, majd másnap átveszem, és akkor még karácsony előtt megjön, mindenki boldog lesz.

A Longines videót raktam össze reggelig, hogy legyen ugye karácsonyi meglepetés, amit meg is kaptatok, így kb 3 órát aludtam, de reggel 8 után elindultam a postára, mert 9-re haza kellett érnem, mivel akkortól igértem a játékos tartalmaimat fogyasztók számára közös játszást. Legnagyobb igyekezetem ellenére sem kaptam meg viszont a csomagot, mivel a posta aznap nem nyitott ki. Egy kis postáról beszélünk egyébként, ami szombaton nem szokott nyitva lenni.

Tehát, innét csalódottan és dolga végezetlenül jöttem haza.

Eltelt a karácsony halászlébe, bejglibe és gubába fojtva, visszatért az élet a normális kerékvágásba, már-már el is felejtkeztem volna a csomagomról, de reggel 9-kor hívott a portaszolgálat, hogy egy postai értesítőm érkezett. December 28.-án. Lementem, és szemen szedett hazug módon a december 23.-ra dátumozott értesítő érkezett, és hogy még jobb legyen a kamu az eredeti időpontra is rosszul emlékezett a postás, mivel a posta.hu szerint 13:19-kor próbálta meg kézbesíteni, az értesítőn 13:30 szerepelt.

Nem baj, besétáltam vele immár másodszor és végre átvehettem ezt a csodát, amit majd hamarosan látni is fogtok, mert ez megint olyan ami megér egy adást, sőt többet is.

Így történt hát, hogy a magam szórakoztatására vásárolt óra nem lehetett rajtam a karácsonyi vacsoránál és nem tehettem a fa alá, mert volt egy kézbesítő, akinek nem füllött a foga a munkához december 23.-án és inkább hazudott, mint hogy dolgoznia kelljen.

Kapcsolódó