A szilícium az óragyártás forradalma?

Az órás világ az elmúlt közel húsz év egyik legfontosabb újítása a szilícium alapú alkatrészek alkalmazása. Ez jelenleg elég ritka, csak néhány kivételes gyártó kapta meg az engedélyt svájcban, hogy ilyen alkatrészekkel ellátott órákat gyártson. 

A szilícium, a Föld 10 leggyakrabban előforduló anyagában van, tehát lényegében végtelen mennyiségben áll rendelkezésre, és mint alapanyag olcsónak számít.

1787-ben Antoine Lavoisier azonosította, mint elemet, azonban mielőtt az óraipar felfedezte magának az 1970-es években, mint félvezető hódította el a mikroprocesszorok piacát, az összes elektronikus eszközünket hajtó processzorokban, chipekben, lapkákban használják.

A 2000-es években a  CSEM ( Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique ) laboratórium indított egy kutatási programot, azzal a céllal, hogy feltárja a  lényegében Svácji Központi Elektronikai és Mikroelektronikai Központ, ami 3 korábbi elődszervezet egyesüléséből jött létre 1984-ben Neuchâtel a svájci órás világ egyik bölcsője. Itt született Abraham-Louis Breguet, Pierre és Henri-Louis Jaquet-Droz valamint az egyik szomszédos településen La Sagneban született Daniel Jean Richard, aki a Neuchateli órakészítés atyja. 

A 2000-es években a CSEM laboratórium kutatási programot indított azzal a céllal, hogy feltárja a monokristályos szilícium tulajdonságait, amelynek eredményeként 2002-ben bejegyezték a szabadalmat. Ezután az óramárkák konzorciuma (Rolex, Patek Philippe és Swatch Group) kapcsolódott be a programba, és megszerezte a gyártási és használati engedélyt a szabadalmaztatott szilícium technológiákra az óragyártásban. Körülbelül ugyanebben az időben, 2001-ben Ulysse Nardin piacra dobott egy szilícium gátszerkezetes órát amely Freak névre hallgatott.

Az előállítási folyamata egy körülményes, hasonló keretek között zajlik, mint a minden elektronikai eszköz lelkét jelentő mikroprocesszorok gyártása. Ami nagy kontrasztot mutat az acél megmunkálási körülményeivel. Ezért jelenleg fajlagosan drága.

Cserébe könnyű, rugalmas és alaktartó. Nem mágnesezhető, korrózióálló, hőmérséklet-változásoknak is jól ellenáll, rendkívül sima, ezért nagyon kis súrlódással működik és gyakorlatilag nem kopik. 

Nem igényel kenést, így nincs szükség különféle olajozásra sem. Tetszőleges, akár egészen extrém formák is kialakíthatóak belőle, és jól használható tömeggyártásban is. Fő hátránya, hogy ha rossz irányból éri terhelés például függőleges irányúra van kiképezve és vízszintesen terhelik, akkor elszakad.

A szilícium fő alkalmazási területe a gátszerkezetek. A hajszálrugó, a villa és az anker (más néven horgonykerék) a három alkatrész, amelyeknél a legjobban kihasználhatóak a szilícium tulajdonságai. Ezek azok a helyek, ahol kiemelten fontos a tömeg, a hőtágulás, a mágnesesség és a súrlódás, és a legtöbb kár  kárt okozhatják az alkatrészekben, de ezeknek mind-mind ellenáll. 

No, de hogy is alkalmazzák az egyes gyártók a technológiát a termékeikben?  

A Rolex 2014-es Baselworldön jelentette be a szilícium hajszálrugót Syloxi néven a 34mm Datejust Pearlmasterben. Lehet, hogy nem ismerős nektek ez a típus, igen ez egy női óra. A benne dobogó 2236-os werk az első olyan kereskedelmi forgalomban kapható werkük amiben szilícium részeket használnak. Két évtizede használják a Parachrom hajszálrugót, amit nem váltott fel a Syloxi, egyelőre párhuzamosan jelennek meg különböző modellekben.

Patek Philippe Silinvar néven használja, elsősorban a Spiromax hajszálrugóihoz, de annak ellenére, hogy ők általában klasszikus darabokat gyártanak, mindig is élenjártak a technológiai újításokban, így a legtöbb új modelljükben már használják az Oscillomax névre keresztelt megoldásukat. Ők egyébként a Rolexxel és a Swatch Grouppal együttműködve hozták tető alá a fejleszéseket.

A Swatch Group számtalan órájában alkalmaz szilícium alktrészekkel rendelkező órákat, már az olyan elérhető árkaliberben is, mint pl a Tissot Gentleman Powermattic 80. Sőt, valamennyi Powermattic 80 werk ezeket tartalmazza, de erről egyszer már korábban beszéltünk. De Breguettől az Omegán át a Hamiltonig számos Swatch Grouphoz tartozó márka óráiban elérhető már ez a technológia. Ha már a Breguet, ők 2006-tól kísérleteztek ilyen alkatrészekkel, és hajszálrugón kívül gátkereket és karokat is készítettek belőle.

2017-ben a Zenith is kivette a részét a Tag Heuer és a CSEM közös fejlesztéséből, amelynek az eredménye a Zenith Defy Lab volt. Náluk nem pusztán funkcionális szerepe volt, hanem a tőlük megszokott módon látványnak is szerves része volt a szilícium alkalmazása.

A Girard-Perregaux sem maradt le túlságosan az új technológiával kapcsolatos kísérletekkel 2008 óta létezik a Constant Escapement nevű gátrendszerük, amely egy pillangó szerű képződményre emlékeztet, aminek a kinézetén kívül inkább funkcionális szerepe van, mégpedig az energiaátvitel fokozása.

Egy további jó példa a Maurice Lacroix Masterpiece Square Wheel nevű órájában történt látványos alkalmazása volt, ahol is a számlapon egy hatalmas négyszög forgott tökéletes harmóniában három lóhere szerűen kialakított fogaskerékkel

De, vannak olyan elvetemültek, akik óra toknál is használják ezt az új anyagot, például 2013-ban jelent meg Roger Dubuis Excalibur Quatuor a világon elsőként szilícium tokkal. És abban az órában ez a legkevésbé extravagáns dolog.

Viszont, a helyzet az, hogy gyártóként eléggé sikamlós terep, mivel jogi akadályai vannak annak, hogy tömeggyártásba kerüljenek szilícium alkatrészekkel ellátott órák, csak nagyjából az eddig felsorolt gyártóknak van meg Svájcban az engedélyük arra, hogy használják. Mégis 2018-ban a Baume & Mercier az SSIH-en bejelentette a Clifton Baumatic modelljét (ami a BM12-1975A werkkel volt ellátva), ami szilícium hajszálrugóra épült és ennek köszönhetően volt 120 órás a járástartalék. Egyébként a Valfleurier gyártotta a werket, ami gyakorlatilag a Richemont csoport ETÁ-ja.

Elsőre egy hóbortnak tűnhet a szilícium részek alkalmazása, de nem teljesen elképzelhetetlen, hogy egy szép napon 3D nyomtatóval fogunk szilícium hajszálrugót előállítani. Ami lássuk be, nagyban egyszerűsítené a szervizek és az óra szeretők életét is.

Kapcsolódó