A Zenith Chronomaster Sport tényleg a Daytonát másolja?

Egy friss megjelenés kapcsán felbolydult a nemzetközi órás világ, ez pedig a Zenith Chronomaster Sport kiadása, ami számos hangos vélemény szerint csak egy Daytona másolat. Tegyük ezt tisztába. Egy kis kronográf történelem következik.

Sajnos, úgy gondolom, hogy túl sokan fanboykodnak a Daytonával kapcsolatban, és minden óraipari fejlesztésnek a kezdetének és végének a Rolexet tartják, de természetesen ez nem így van. Sőt, egyikük sem volt hangos attól, hogy a Daytonák a ’80-as években pont Zenith werkkel kerültek kiadásra, de hogy ne legyek ilyen igazságtalan, korábban még Valjoux werkkel is jelentek meg kronográfok.

Érdekes, hogy mindenki a fekete lünettával kapcsolatban volt kiakadva, miközben ez az egyik legnagyobb csúsztatás. Az Omega Speedmaster volt az első, aki először száműzte a számlaporól a Tachymetert és csinált belőle külső, acél lünettát, majd a fekete színű külső Tachymeterrel is ők jelentkeztek először. De, ezt mások is átvették abban az időben például a Heuer Autavia is jelent meg hasonló funkciógyűrűvel, ami még ráadásul forgatható is volt.

Kapcsolódó